WIDE VERCNOCKE

Gastkunstenaar – curator Judith Vanistendael
©Andrew Snowball

Wide Vercnocke °1985, Studeerde Beelverhaal aan Sint-Lukas Brussel en werkt sindsdien als illustrator voor ondermeer De Standaard, Focus Knack en Bruzz. Maakte samen met Artype de voorstellingen “Bartok” en “Voyeurs in Brussel” waar hij de live-visuals verzorgde. De Tekeningen voor de baanbrekende Multimediale stripvoorstelling “First Contact” van Het Nieuwstedelijk waren ook van zijn hand. Na drie veelgeprezen graphic novels gemaakt te hebben, waaronder het tweeluik “Wildvlees” en “Narwal”, is begin 2020 het langverwachte “Drieman” uitgekomen, over het zwarte verleden van de auteur zijn grootvader.

3 vragen aan Wide Vercnocke

Blank
Als we het over de Belgische Strip hebben, wat roept dat dan voor u op?

Een bont allegaartje, staand op de schouders van reuzen. Reuzen als Hergé, Jacobs, Vandersteen en consoorten. Hedendaagse veelheid gaand van Olivier Schrauwen, Dominique Goblet, Ward Zwart, Mathilde Vangheluwe, Ephameron tot Stephan Louwes en nog zoveel meer.

Kunt u in enkele woorden de werken beschrijven die zullen worden tentoongesteld in "United Comics of Belgium"?

Een selectie korte stripstroken uit mijn werk dat driewekelijks verschijnt in BRUZZ, waar ik een evenement uit de culturele agenda op eigen wijze belicht. Alsook twee werken uit de Reeks VOGELGODEN, die ik in 2018 maakte voor de gelijknamige expo voor Stal Cheval in Vilvoorde.

Welke plaats geef je het tentoongestelde werk in je creatieve reis?

Zowel het werk voor bruzz als de VOGELGODEN bevinden zich in de periferie van mijn eigen strips en hun universum. Doordat de stripstroken in opdracht gemaakt zijn, is het een uitdaging om deze onderwerpen in mijn universum te trekken. Steeds met een lichte neiging naar surrealisme. De Vogelgoden zijn een voortzetting van een strip die ik wou maken, maar er (nog) nooit gekomen is “Vijf vogels van het zijn”.

Bibliografie

Drieman
Bries, Maart 2020

First Contact
naar een scenario van Adriaan Van Aken, Het Nieuwstedelijk, Oktober 2017

Narwal
Bries, oktober 2016

Wildvlees
Bries, mei 2014

Mijn muze ligt in de zetel
Bries, maart 2013

Drieman
Bries, Maart 2020

First Contact
naar een scenario van Adriaan Van Aken, Het Nieuwstedelijk, Oktober 2017

Narwal
Bries, oktober 2016

Wildvlees
Bries, mei 2014

Mijn muze ligt in de zetel
Bries, maart 2013

Prijzen

2010
Knack Focus Stripstrijd, Prijs van het publiek, 

2016
De Jonge Aanstormende Talent prijs van de Auteurs.